UEFA Liga Națiunilor: tot ce trebuie să știi

Liga Națiunilor UEFA este o competiție internațională de fotbal la care participă toate cele 55 de echipe naționale din Europa. Competiția le oferă acestora o șansă în plus de a se califica la Campionatul European de Fotbal sau Campionatul Mondial de Fotbal. 

UEFA Liga Națiunilor: tot ce trebuie să știi

Regulile competiției 

La competiție participă toate cele 55 de echipe naționale din Europa, împărțite în 4 divizii diferite: 12 echipe în Liga A, 12 echipe în Liga B, 15 echipe în Liga C, 16 echipe în Liga D. Fiecare dintre aceste divizii va avea la rândul ei mai multe grupe, de minim 3  echipe. 

Câștigătoarele grupelor din Liga A participă la turneul final al Ligii Națiunilor. De asemenea, câștigătoarele grupelor din Ligile B, C și D promovează în divizia superioară.  

Ultimele clasate din Ligile A și B retrogradează direct în divizia inferioară. Deoarece Liga D are doar 2 grupe, echipele care retrogradează din Liga C se stabilesc în urma unui play-out. 

Coeficienți sezon 2018/2019 

Plasarea în cele 4 divizii ale Ligii Națiunilor a fost realizată pe baza coeficientului UEFA al echipelor naționale, după încheierea calificărilor pentru Euro 2018. 

Coeficienți sezon 2018/2019

Cum se stabilește clasamentul UEFA Liga Națiunilor 

Clasamentul final pentru toate cele 4 divizii ale Ligii Națiunilor se realizează ținând cont de poziția în clasament, totalul de puncte, golaveraj, goluri marcate, goluri marcare în deplasare, victorii, victorii în deplasare, puncte disciplinare, coeficient.  

Calificarea la Campionatul European 

Sezonul 2018/2019 al Ligii Națiunilor a permis câștigătoarelor celor 4 divizii să se califice direct la Campionatul European de Fotbal din 2020. Clasarea din sezonul 2020/2021 al Ligii Națiunilor va influența preliminariile Cupei Mondiale 2022. Primele două cel mai bine clasate câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor (în afara celor calificate direct la Mondial sau clasate pe loc de baraj în preliminarii) vor participa la barajul de stabilire a ultimelor 3 locuri de Mondial, unde se vor alătura naționalelor care încheie pe locul 2 grupele de calificare. 

UEFA Liga Națiunilor – calendar meciuri 2020/2021 

Programul meciurilor din Liga Națiunilor a fost revizuit în urma pandemiei Covid-19, urmând ca datele pentru rundele finale ale competiției să fie stabilite ulterior.  

Lasă un comentariu